Оцінка виконкомом ФАВУ результатів виступу збірної України у фінальному ліцензійному відборі на Олімпійські ігри в Токіо.

Закінчилася кваліфікаційна регата в Люцерні – останній відбір на Олімпіаду в Токіо. Виступ Збірної команди України з веслування академічного в повній мірі не відповідав поставленим задачам і взятим на себе зобов'язанням тренерським штабом, а тім більше - очікуванням уболівальників! 
Міністерство молоді та спорту України разом з Федерацією академічного веслування України в нелегких умовах, пов'язаних зі світовою пандемією, при закритих кордонах у більшості країн з м'яким кліматом зробили максимум необхідного: Міністерство у повному об’ємі профінансувало підготовку та закупівлю інвентарю, а Федерація створила всі організаційні та методологічні умови для підготовки збірної команди України. 

Проте, із запланованих на цей останній відбір п’яти ліцензій наша команда не змогла завоювати жодної! 
Якщо розбирати виступ збірної команди України на ліцензійному фінальному відборі в Люцерні (Швейцарія), то картина в різних екіпажах відрізняється, хоча і привела до однаково негативного результату. 
На думку тренерського штабу, найвища вірогідність завоювання ліцензії була у жіночої 4х. На жаль, навесні 50% екіпажу перехворіли, а на заключному етапі підготовки була замінена одна з ключових спортсменок у зв`язку хворобою COVID-19. Цей фатальний збіг обставин фактично обнулив підготовку. 
Наступнім сподіванням була 1х жіноча. Підготовка спортсменки була організована в сприятливих погодних умовах весь базовий період за індивідуальним планом зі своїм особистим тренером. Участь в ліцензійному Європейському відборі і чемпіонаті Європи давала великі надії в очікуванні бажаного результату в Люцерні. Чому цього не сталося – ще не відомо! 
Жіноча 4- була скомплектована з досвідчених і титулованих спорсменок. На жаль. хвороба не оминула й цю команду стороною, хоча це не можна порівнювати з проблемами, які виникли у жіночої 4х. На нашу думку, незадовільній виступ команди більшою мірою пов'язаний з тренерською помилкою на останньому етапі підготовки. 
Комплектування чоловічої 4х також пройшло у повній відповідності до системи відбору 2021, складеної тренерським штабом Збірної команди України і затвердженої Виконкомом ФАВУ, Міністерством молоді та спорту України. Жорсткий відбір в цей традиційно успішний екіпаж був важкий для кожного з претендентів. Екіпаж виконав все за планом підготовки і, знову ж, причиною провалу можна назвати тренерські помилки» 
4- чоловіча як «лакмусовий папір» показує стан «розпашного весла» в Україні. Чоловіча 4- так само комплектувалася в жорсткій конкуренції, хоча і при «короткій лаві запасних», і пройшла всі системи відбору 2021 - в цьому екіпажі були зібрані кращі спортсмени-розпашники. На момент змагань ця команда була в 100-відсотковій гоночній кондиції. Результат команди в Люцерні такий, який відповідає реальній спортивній формі. Немає причин від хлопців вимагати більшого - це на сьогодні їх максимум. 
2х чоловіча була сформована з спортсменів які посіли 2 та 5 місце в системі відбору 2021. Але формування цього екіпажу відбулося за 3 тижні до Люцернських змагань. Відверто кажучи, технічний стан спортсменів був не найкращий, але найголовніше - не вистачило фізичної кондиції для здобуття ліцензії. 
Так само хочеться відзначити, що лава молоді рівня елітних спортсменів критично замала: при щорічній участі в чемпіонатах світу U18 і U23 за останні декілька років до основної збірної у дівчат долучилися дві спортсменки з десяти спортсменів зі збірних U18 і U23. До чоловічої збірної в кращому випадку долучилися п’ять спортсменів. При цьому, в училищах фізичної культури України на даний момент займається понад 200 молодих спортсменів – відверто незадовільна робота тренерського-викладацького складу цих закладів. 
Як загально відомо, коли команда виграє, то перемагаємо всі ми: спортсмени, тренери і уболівальники! 
Коли команда програє, то весь негатив лягає в основному на тренерів. Хоча почасти є маса причин, які могуть бути від них і незалежні. 
Варто зазначити, що спортсмени збірної команди зробили колосальний обсяг роботи. Але при цьому треба більше приділяти увагу професійному відношенню до свого здоров'я, тренувального процесу та підвищення технічної майстерності. 
У тренерському штабі збірної команди України всі тренери з досвідом работи, і за їх плечима багато перемог на чемпіонатах Европи, світу та Олімпійських іграх. Але, як ми бачимо сьогодні, були допущені системні помилки в процесі підготовки екіпажів до змагань. 
За підсумками цьогорічних змагань ФАВУ запропонує Міністерству молоді і спорту зробити зміни в тренерському штабі. 
У зв'язку з незадовільним виступом на початку веслувального сезону 2021 року, а також на фінальному ліцензійному відборі, план підготовки і відбору на чемпіонат світу в
Шанхаї буде відкоригований і будуть внесені зміни в систему відбору на другу половину 2021 року в комплектуванні екіпажів, які будуть готуватися до цих важливих змагань.
Факт: основним критерієм участі в змаганнях залишається спортивний результат.

Виконком ФАВУ.


Фото:

Нашi партнери