Олександр Самойленко: Спортсмени-олімпійці отримають одноразову стипендію у розмірі 100 тис. грн

26 травня 2021 року голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко разом зі своїм першим заступником – керівником виконавчого апарату Юрієм Соболевським, головою постійної комісії обласної ради з питань бюджету та фінансів Вікторією Гавренковою, головою Херсонської обласної державної адміністрації Сергієм Козирем та секретарем Херсонської міської ради Галиною Луговою зустрівся з кращими спортсменами, тренерами та фахівцями сфери фізичної культури і спорту Херсонщини.



Головними героями заходу були спортсмени, які завоювали ліцензії на участь у ХХХІІ літніх Олімпійських та XVI літніх Паралімпійських іграх.

Наразі Херсонщина має 5 олімпійських ліцензій (Анастасія Павлова (стрільба з лука), Андрій Проценко  (легка атлетика, стрибки в висоту), Ірина Новожилова (легка атлетика, метання молота), Гліб Піскунов  (легка атлетика, метання молота), Алла Белінська (вільна боротьба)) та 2 паралімпійські ліцензії Єлізавета Мерешко (плавання),  Яна Лебєдєва  (легка атлетика, метання диску)).

Олександр Самойленко подякував спортивній спільноті за великі перемоги та прославлення Херсонської області та України на міжнародній арені, а також наголосив, що обласна влада намагатиметься надати спортсменам всебічну підтримку та увагу.

«Херсонщина має багато дійсно професійних спортсменів та можливостей для розвитку спорту, але на жаль, вони не використовуються. Сьогодні ми зібралися тут, щоб змінити цю ситуацію, та почати будувати спортивну Херсонщину. Тому хочемо почути від вас, що повинна робити держава та місцева влада, аби професійні спортсмени залишалися в Херсонській області та досягали високих результатів», – звернувся до присутніх спортсменів голова Херсонської обласної ради.

Натомість представники спортивної спільноти відкрито поділилися проблемами у спортивній галузі Херсонщини. У першу чергу, це відсутність необхідної спортивної інфраструктури та фінансової підтримки як спортсменів, так тренерів.

«Це вперше нас збирають до Олімпійських ігор, а не після. Чесно, ми здивовані, але вдячні і сподіваємося на зміни. Це моя четверта Олімпіада. Але скажу так: Олімпіада проходить, а спорт є завжди. Тому щоб отримати високі результати на Олімпіаді необхідно нам, спортсменам, працювати роками, а вам, владі, нас підтримувати фінансово та створювати комфортні умови для тренувального процесу. З останнім у нас величезні проблеми. У нас немає комплексу для підготовки професійних спортсменів. Зараз є гарна можливість збудувати новий стадіон у Новій Каховці, вже повністю готовий проєкт, але цей процес поки що гальмується. Тому просимо вас допомогти у вирішенні цього питання», – зазначила Ірина Новожилова, майстер спорту України міжнародного класу, учасниця Олімпійських ігор 2008 року в Пекіні, 2012 року в Лондоні та 2016 року в Ріо-де-Жанейро.

«Мені пощастило народитися в спортивній родині. Мій батько тренер і тому я знаю, що таке збори і постійні тренування. В юності сам займався спортом і виконав норматив майстра спорту. Тому чудового розумію вас», – наголосив перший заступник-керівник виконавчого апарату Юрій Соболевський.

У рамках зустрічі Олександр Самойленко повідомив, що на черговій сесії депутатський корпус планує виділити спортсменам, які представлятимуть Україну на Олімпійських іграх, одноразову стипендію у розмірі 100 тис. грн.

«На моїй пам’яті не було ще такого, коли настільки відкрито вдавалося поговорити із владою. Конкуренція на Олімпійських іграх щороку стає дедалі жорсткішою, а тому ми сподіваємось на вашу підтримку, аби все більше спортсменів могло представляти нашу область на змаганнях такого рівня», – зазначив старший тренер національної збірної команди України з вільної боротьби Роман Павлов.




Довідково. На ХХХІІ Олімпійських іграх-2020, які пройдуть з 23 липня по 8 серпня 2021 року в Токіо, Україну представлятиме 113 спортсменів, серед них п’ятеро – жителі Херсонщини. Херсонським спортсменам вдалося отримати 5 олімпійських ліцензій в 3 видах спорту: легка атлетика (метання та стрибки у висоту), стрільба з лука, вільна боротьба.


Фото:

Нашi партнери