Сквош - гра непроста, але не травматична

Перед тим, як займатися тим чи іншим видом спорту люди зважають на рівень його травматичності. Наскільки травматичним є сквош, та як себе застерегти від появи травм? Нумо розбиратися. 
Сквош, як повноцінний вид спорту, виник менше ніж 200 років тому, але швидко завоював симпатії спортсменів та поціновувачів активних видів спорту та відпочинку. Журналу Forbs, у 2003 році, визнав сквош найбільш здоровим видом спорту за критеріями: навантаження на кардіо-респіраторні системи, м’язової сили, гнучкість, витривалість, спалювання калорій й ризик травматизму. 

Професійних травм у сквошистів не буває 
Варто зазначити, що у професійних сквошистів немає «професійних» травм, як, наприклад, у футболістів або хокеїстів. Справа в тому, що сквош — це не контактна гра. Вона має на меті активну гру з прорахунком наступного удару безконтактної взаємодії з іншим гравцем (і ви спокійно можете грати наодинці). 
Для тих, хто тільки знайомиться з цією грою, варто врахувати, що тут важлива фізична підготовка та стан здоров’я. Експерти рекомендують проходити повну діагностику хоча б раз у півроку, щоб розуміти, в якому стані знаходиться ваш організм. 
Якщо під час гри трапляються больові відчуття - варто звернутися до фахівця для визначення причини. Є й протипоказання: хвороби серцево-судинної системи, грижі хребта і проблеми суглобів. 
Чи травматичний сквош 
Сквош не легкий вид спорту. І тому, звісно, травмуватися в сквоші можливо, як і будь-якому іншому виді спорту. 
Під час гри відбувається величезна кількість варіантів переміщення по корту, з різною швидкістю та частою зміною напрямків руху. Важливо розуміти, що травми можуть бути пов’язані із ударами по м’ячу та не пов’язані з ним. 
Для упередження травмування значення має і якість покриття корту, конструкція спортивного взуття, а також техніка руху гравця. 
Перед грою важливо зробити розігрів суглобів на тіла загалом, гімнастику чи 10 хвилинну пробіжку. Прислухатися до тренера, щодо техніки відбивання та рухатися в максимально комфортному темпі. Не зайвими будуть й спеціальні окуляри, що практично зводять до нуля травми очей. 
Що варто знати початківцям 
Починайте з тренером. Необхідно, щоб тренер пояснив правильну техніку — це нівелює до 90% травм! А надалі ви можете вже самостійно контролювати рух та отримувати задоволення від гри. 
Важливим для початківців будуть наколінники та захист ліктів. Вони збережуть суглоби від можливих падінь та пошкоджень.  
Не менш важливе взуття, воно має бути стійким, добре фіксувати гомілковостопний суглоб, не ковзати й амортизувати за необхідності. 
Сквош поліпшує самопочуття, розвиває координацію та, завдяки тренуванням та грі, знижується вага тіла. Сквош активізує роботу очного яблука під час гри. Це у свою чергу, покращує зір, особливо в дітей. Вікових обмежень гра немає, це можуть як зовсім маленькі дітки, так і люди пенсійного віку, все залежить від людини і стану її здоров’я.
Щоб гра вдалася кілька Лайфхаків 
М’ячі бувають «швидкі» та «повільні», у «швидких» сильніше відскік, тому беріть краще їх для початку
Розігрівайте м’яч, тоді він буде краще стрибати
Очі краще прикрити спеціальними окулярами, а взуття краще брати зі світлою підошвою, щоб не бруднити покриття. 
Думку з приводу травматизму у сквоші має фахівець, який закінчив Інститут Фізкультури, тренер із 15-ти річним стажем – має другий тренерський рівень Європейської федерації зі сквошу Дмитро Кравчук. 
«Сквош не контактний вид спорту. Тому єдині травми, що трапляються, від невірної техніки виконання рухів (біля 90% усіх травм!). Здебільшого гравці не правильно виконують “випади”, чим можуть травмувати колінні суглоби. Також до розповсюджених травм призводить бажання грати у неналежному взутті та стан здоров’я: слабкі м’язи, зайва вага або протипоказання лікаря щодо активних видів спорту взагалі, відсутність розминки перед грою. Якщо перші заняття проведете з тренером, а саме, освоїте техніку рухів та випадів, відповідно – убезпечите своє тіло від травм.

Фактично, у професійних спортсменів не виникають травми безпосередньо від постійної гри у сквош, лише інколи через випадковість. Зокрема, в інших ракеткових видах спорту існує проблема серед професіоналів з ліктевим суглобом, а так як для сквошу ракетка легша - такої проблеми немає. Проте, проблеми можуть виникнути через неуважність до свого здоров’я (ігнорування хронічних захворювань) чи самовпевненість (ті, хто вважають, що можуть навчитись грати самостійно)» , - запевняє Дмитро Кравчук.

Інформація СКУ


Фото:

Нашi партнери