Олімпіадв-2020: суддівський орпус від України

 Суддівський корпус України на Олімпійських іграх в Токіо представлятимуть 13 осіб. Всі вони – арбітри вищої категорії, мають досвід суддівства на великих міжнародних турнірах, а також пройшли серйозний відбір. Для деяких рефері Олімпіада-2020 стане першою, але багато хто вже мали досвід роботи на такому турнірі. 

Фехтування

Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт представлятиме країну відразу в двох якостях.

Він є членом української делегації, а також суддею в дисципліні фехтування.

Для чиновника це не перші Ігри. У 2004 році він вже їздив до Афін, де відсудив кілька боїв.

 Крім того, Гутцайт в якості фехтувальника брав участь в трьох Олімпіадах, а в 1992 році навіть завоював золоту медаль на цьому турнірі у фехтуванні на шаблях.

З 2002 по 2010 рік він працював головним тренером збірної України з фехтування. Під його керівництвом жіноча збірна перемогла на Олімпіаді 2008 року.
Футбол 
Футбольних суддів на Олімпіаді в Токіо представлять одразу дві українки – Катерина Монзуль та Марина Стрілецька.

Монзуль – перша жінка з України, якій ще в 2013 році вдалося отримати елітний статус арбітра ФІФА. У 2010 році вона працювала на молодіжній Олімпіаді в Сінгапурі, а в 2011 – на молодіжному чемпіонаті світу в Німеччині.

Крім того, вона обслуговувала матчі жіночої Ліги чемпіонів, жіночого Євро-2013, Чемпіонату світу з футболу серед дівчат до 20 років, а в 2015 році її й зовсім було призначено головним арбітром фіналу жіночого Чемпіонату світу, після чого її визнали найкращою арбітринею року.

 У 2016 році вона вперше відсудила матч чоловічих команд УПЛ в якості головного арбітра, ставши першою жінкою, яка отримала таке призначення.

У 2020 році вона вперше працювала в якості головного арбітра на матчі чоловічих збірних між Сан-Марино та Гібралтаром, а у 2022-му стала другою жінкою, яка відсудила матч відбору на Чемпіонат світу серед чоловічих збірних.

 Крім того, в 2021 році IFFHS визнала українку однією з трьох найкращих жінок-арбітрів за минуле десятиліття.

У свою чергу Стрілецька, яка має статус асистента арбітру ФІФА, найчастіше працює однією з помічниць судді в бригаді Монзуль, та отримуючи призначення як на ігри Чемпіонату України, так і на міжнародні матчі разом з нею.

Жінки вже отримали своє перше призначення на Олімпіаді в Токіо – Монзуль буде головним, а Стрілецька – лінійним арбітром на матчі жіночого турніру між збірними Китаю та Бразилії.  
Бокс 
У боксі Україну також буде представлено ​​двома рефері – 61-річним львів’янином Ігорем Білицьким та 40-річним Павлом Василинчуком із Чернівців.

Перший має величезний досвід роботи на різних чемпіонатах світу та Європи і вже більше десяти років має статус судді міжнародної категорії.

Також він працює технічним делегатом. У цьому статусі він працював на європейському кваліфікаційному турнірі та на цій же посаді проведе Олімпіаду в Токіо.

У свою чергу Василинчук з 2018 року є суддею вищої категорії, а в 2020 році його визнали кращим українським рефері.

 Перший міжнародний досвід суддівства він отримав на кваліфікаційному турнірі в Дакарі, де йому довірили судити один з фіналів. 
Стрибки на батуті

Суддями в дисципліні стрибки на батуті від України також обрано одразу двох українок.

Першою з них є заслужений тренер Наталія Боровська, яка працює в спортивній школі міста Миколаїв.

Крім того, арбітриня вже неодноразово судила міжнародні турніри, проте на Олімпіаду у Токіо вона поїде в якості резервного арбітру.

Тетяна Шуйська візьме участь на Олімпіаді в Токіо в якості представника Міжнародної федерації гімнастики (FIG).

Вона неодноразово працювала суддею на Олімпійських іграх. На її рахунку Олімпіади в Афінах, Пекіні, Лондоні та Ріо.

Крім того, Шуйська якийсь час обіймала посаду віце-президента технічного комітету FIG.

Боротьба

Єдиним суддею від України в цій дисципліні стане Роман Павлов із Херсону. Для нього це буде вже другі Ігри поспіль  в якості арбітра.

Він є єдиним в Україні суддею, який отримав від Міжнародної федерації боротьби статус арбітра Олімпійської категорії.

Крім того, він також є старшим тренером жіночої збірної України з вільної боротьби. 
Спортивна гімнастика

У дисципліні спортивна гімнастика від України на Іграх в Токіо працюватимуть два рефері.

Одним з них є арбітр міжнародної категорії Олексій Короленко, а другою стала тренер національної збірної зі спортивної гімнастики Оксана Слюсарчук. 
Стрибки у воду

На змаганнях зі стрибків у воду наша країна буде представлена ​​лише одним тренером – Анатолієм Голованем.

Він є майстром спорту СРСР в цій дисципліні, а також має звання заслуженого тренера України.

Насьогодні працює в маріупольській ДЮСШ Іллічівець, де його найвідомішим вихованцем став чемпіон Європи Станіслав Оліферчік, який претендував на потрапляння до олімпійської збірної України, проте йому не вдалося виграти ліцензію на стрибки з 3-метрового трампліну. 
Художня гімнастка

До суддів з художньої гімнастики від нашої країни також було відібрано лише одну людину.

Нею стала заслужений тренер України, суддя міжнародної категорії Наталя Єрьоміна, яка працює старшим тренером СДЮШОР Дніпра.

Вона вже має досвід суддівства на Олімпіаді в Пекіні. Вона також хотіла працювати на Іграх в Лондоні, проте отримала відмову, оскільки міжнародна федерація художньої гімнастики вирішила залучити арбітрів із нейтральних країн, чиї спортсмени не брали участі в тому турнірі. 
Важка атлетика

Останнім представником суддівського корпусу України на Олімпіаді в Токіо став член виконкому національної федерації важкої атлетики Кім Ткаченко.

Він має статус судді міжнародної категорії, а Ігри в Токіо стануть для нього вже другими, після роботи на лондонській Олімпіаді 2012 року.

Крім того, він також є головним тренером збірної України з важкої атлетики.


Фото:

Нашi партнери