Томас БАХ: «Найголовніше, чим відрізняються Олімпійські ігри — це емоції»

Президент МОК розповів про підготовку до Олімпіади-2020 та поділився очікуваннями від Олімпіади-2024


Олімпійські ігри у самому розпалі. І саме в цей час до Cube — інноваційної студії Discovery та Eurosport, покликаної в усіх деталях показати Олімпіаду-2020 — завітав Президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах. Він поспілкувався з  британським легкоатлетом Грегом Резерфордом, який наразі виступає експертом на Eurosport, розповівши про виклики, з якими вони зіткнулися під час підготовки до Олімпійських ігор у Токіо, а також відкрив завісу щодо планів про зимові ігри у Пекіні та Олімпіаду у Парижі.

- Як вам вперше бути присутнім у віртуальній реальності Cube?
- Насправді я вже мав справу з Cube під час зимових Олімпійських ігор у Пхьончхані. Вже на той момент це був неймовірний та інноваційний досвід, а зараз ви ще більше розширилися, вітаю!

- Які моменти нинішньої Олімпіади можете виділити?
- Я не хочу виокремлювати виступ когось із спортсменів, оскільки це було б несправедливо стосовно інших. Але точно можу сказати: найголовніше, чим відрізняються Олімпійські ігри у Токіо — це емоції. Попри те, що змагання відбуваються без глядачів, емоції спортсменів надзвичайно сильні. Я відвідав Олімпійське містечко перед початком змагань і відчув, що спортсмени були неймовірно щасливі нарешті опинитися на Олімпійських іграх, мати можливість виступати.

Ви фізично відчуваєте потужність цих емоцій! Навіть ті спортсмени, які не потрапили у фінал або програли в першому раунді, все одно надзвичайно раді бути частиною цієї події. Хоча насправді участь в Олімпіаді дає розуміння, що ти — лише частина чогось дійсно великого.

- З якими проблемами ви зіткнулися під час підготовки до Олімпіади?
- Перш за все, це власне організація з урахуванням безпеки здоров'я. Впевнити всіх у тому, що ми можемо організувати безпеку на цій Олімпіаді, стало нашим головним болем з усіх боків. Пандемія розвивалася дуже по-різному в усіх 205 національних олімпійських комітетах, тож неможливо було зосередитися лише на тому, що відбувається в Японії — ми також мали бути впевненими, що всі країни можуть відправляти своїх спортсменів.

І перед самими спортсменами це ставило багато питань: чи можна тренуватися, скільки часу є на підготовку? Взяти участь у кваліфікаційних заходах з усіма обмеженнями на поїздки для них було серйозним викликом. Якщо говорити дуже дипломатично, це були цікаві 15 місяців.

- Після Олімпійських ігор у Токіо розпочнеться підготовка до зимових Олімпійських ігор у Пекіні. Що ви можете сказати про це?
- Нам доведеться і надалі враховувати пандемію. До кінця року коронавірус ще буде вирувати у світі, тому ми повинні бути реалістами і знайти правильні заходи проти пандемії. Наприклад, тестування міжнародних спортсменів, і я сподіваюся, що ви станете одним із них, а отже наші китайські партнери та оргкомітет можуть вітати вас у жовтні на міжнародних випробуваннях на трасі бобслею. Те саме стосується й інших спортсменів зимових видів спорту, які, сподіваємось, з осені можуть приїхати до Пекіна та до Чжанцзякоу, щоб випробувати траси та схили, а потім підготуватись у безпечних умовах у лютому наступного року.

- Чого чекати від Олімпійських ігор у Парижі у 2024-му?
- Олімпіада-2024 стане першою після наших реформ у МОК, тож ми віримо, що наступні літні Олімпійські ігри зберуть рекордно високі охоплення. Ви побачите, що вся країна не тільки дивиться змагання, але й бере в них участь. Вже 2000 громад у Франції готують програму для Ігор, покликану розважити та активізувати населення, тож напередодні Олімпіади-2024 на нас чекають масові заходи.

Крім того, Олімпійські ігри будуть дещо зміщені у місто, до центру Парижа з його Тріумфальною аркою, Площею Конкорд та Ейфелевою вежею. Ми в МОК поставили собі за мету зробити клімат Олімпіади позитивним, у тому числі й з точки зору збереження довкілля. Разом із оргкомітетом у Парижі ми прагнемо втілити олімпійські амбіції, створивши еко-френдлі Олімпіаду вже до 2024 року, і це має бути величезне досягнення для всіх, у  тому числі й для спортсменів. Французький оргкомітет також готує сюрприз на церемонію відкриття, щоб заявити про інклюзивність та допомогти спортсменам реалізувати свій досвід. Тож, готуймося!


Фото:

Нашi партнери