Херсонець Олександр Зайцев здобув «золото» на чемпіонаті світу з веслування на байдарках і каное серед юніорів і молоді

З 3 пo 6 вереcня 2021 року в пoртугальcькoму мicтечку Мoнтемoр-у-Bелью прoxoдив чемпioнат cвiту з веcлування серед юнioрiв і мoлoдi. Збiрна України була предcтавлена  в 35-ти видаx прoграми.

У завершальний день змагань, українcькi веcлувальники cтартували в 9-ти фiналаx.

У підсумку змагань українські веслувальники завоювали 5 медалей (1 золоту, 3 срібні, 1 бронзову). Дві медалі завойовані в олімпійських видах (1 золота, 1 срібна).  


Так, молодіжна байдарка-четвірка у складі (в порядку номерів): Василя Смілки (Львівська), Дмитра Даниленка (Вінницька), Віталія Бистревського (Дніпропетровська) та Олександра Зайцева (Херсонська) стала чемпіоном світу на олімпійській дистанції 500 м. Переможний результат – 1.24,26! 
Нагадаємо, Олександр Зайцев – вихованець Херсонського фахового спортивного коледжу, спортсмен Херсонської школи вищої спортивної майстерності, майстер спорту України  (тренер  Сергій Кірсанов).

Це перша золота медаль в олімпійській байдарці-четвірці в історії українського веслування.
 Як повідомляє пресслужба Фелерації веслування на байдарках і каное України, чесно кажучи, чоловіча четвірка в медальних розкладах не брала участі, адже на чемпіонаті Європи цей екіпаж був шостим, хоча і в іншому поєднанні, та його учасники, за виключенням Дмитра Даниленка, в битвах за світові п’єдестали не були помічені. 
Але характер і бажання – і спортсменів, і тренерів – під час творять дива. У Португалії четвірку перетасували: Дмитра Даниленка пересадили на другий номер, а двійку Василь Смілка/ Олександр Зайцев розбили: Василь став загребним, а Зайцев, як говорять ветерани, командиром (четвертим), а Віталій Бистревський, таким чином, опинився на третьому номері. 
І ось в такому поєднанні хлопці відпахали від старту до фінішу, грамотно розподіливши сили по дистанції. На екваторі українці були лише третіми, знаходячись лише не відстані півсекунди від лідера – французького екіпажу. Але другу половину вони пройшли краще за всіх, з мінімально можливим западінням відносно першої частини (41,06-43,20), а французи, навпаки, провалилися (40,57-47,14).

Відмінний початок олімпійського циклу, де від чоловічої байдарки чекають ні багато ні мало потрапляння на Олімпіаду-2024 у  Парижі..



Фото:

Нашi партнери