У ХДУ відкрили меморіальну дошку видатному випускнику Олександру Берешу

15 листопада 2021 року  у м. Херсоні у парковому містечку  Херсонського державного університету  відбулося відкриття меморіальної дошки, присвяченої випускнику факультету фізичного виховання та спорту, срібному та бронзовому призеру ХХVII Олімпійських ігор 2000 року  у Сіднеї , заслуженому майстру спорту  України зі спортивної гімнастики Олександру Берешу. Захід приурочили до 104-ї річниці від дня заснування освітнього закладу.


Біля меморіального комплексу на урочисту подію зібралися ректор ХДУ Олександр Співаковський, мати призера Олімпійськиї ігор Олександра Береша Ольга Береш, дружина Світлана Бєлоброва-Береш, проректори, декани і студенти факультету фізичного виховання та спорту. Адже випускником саме цього факультету був Олександр.

Ініціатором встановлення меморіальної дошки виступив ректор ХДУ Олександр Співаковський. За його словами, у людини немає майбутнього, якщо вона не пам’ятає своєї історії. У вересні пропозицію про створення меморіальної дошки підтримали члени Вченої ради, згодом освітній заклад отримав офіційну згоду рідних спортсмена, зокрема Світлани Береш.

«Ми продовжуємо нашу традицію – відзначаємо людей, які зробили значний внесок для розвитку нашого університету та Херсонщини в цілому. Саме з цією метою в парковому містечку університету був створений меморіальний комплекс. Серед наших випускників є чимало знаних спортсменів, які принесли славу не тільки Alma mater, але й Україні. Почесне місце серед них займає Олександр Береш. Його ім’я закарбоване в історії видатних особистостей, які прославляли Херсонський державний університет», – наголосив ректор Олександр Співаковський.

Звертаючись до присутніх, декан факультету фізичного виховання та спорту Іван Глухов зазначив, що у Херсоні також відкритий сквер імені Олександра Береша, де проводяться щорічні спортивні змагання.

Привітали освітній заклад зі 104-ю річницею від дня заснування й Ольга Береш та Світлана Бєлоброва-Береш, які висловили вдячність керівництву за пам'ять про Олександра.

На знак вдячності від Херсонського державного університету до меморіальної дошки винесли квіти.

Довідка. Олександр Береш народився 12 жовтня 1977 року в Первомайську Луганської області, де розпочав займатися спортивною гімнастикою у спеціалізованій ДЮСШ олімпійського резерву облради ФСТ «Динамо».

У 1988 році Олександр Береш переїхав до Херсона, де навчався в інтернаті спортивного профілю при Вищому училищі фізичної культури. Він став лідером Херсонської обласної організації фізкультурно-спортивного товариства «Динамо», потрапив до резерву збірної України, а в 17 років – до основного складу. У 2000 році Олександр Береш став абсолютним чемпіоном Європи. Навчався у Херсонському державному університеті, який закінчив у 2001 році, здобувши ступінь магістра.

Олександр Береш – член збірної команди України зі спортивної гімнастики з 1995 року, абсолютний чемпіон Європи 2000 року та Всесвітньої Універсіади 1999 року. Чотириразовий призер чемпіонатів світу, багаторазовий переможець і призер етапів Кубка світу та національних турнірів.

На Олімпіаді-2000 у Сіднеї Олександр Береш завоював для збірної України «срібло» і «бронзу». Він був капітаном чоловічої гімнастичної збірної команди України та кандидатом на участь у XXVIII літніх Олімпійських іграх 2004 року в Афінах.

З 2005-го у Херсоні щороку проводиться турнір зі спортивної гімнастики пам'яті Олександра Береша.
Пресцентр ХДУ


 


Фото:

Нашi партнери