Херсонка стала абсолютною чемпіонкою України з кайт-флаїнгу

З 23 листопада по 5 грудня 2021 року у місті Кам’янське Дніпропетровської області відбувся чемпіонат України з кайт-флаїнґу - 2021.

Національні змагання з повітряних зміїв як першого приватного виду спорту в Україні організовуються Українською асоціацією повітряних зміїв вже вдруге. Цьогоріч вони пройшли в очно-заочній формі.




У змаганнях взяли участь  57 спортсменів із 15 областей у таких вікових категоріях: діти, кадети, юніори, молодь, дорослі. Змагальних категорій було чотири: менше ніж у минулому році: шоу-кайти, плоскі однолінкові кайти, спортивні кайти (комбіновані), родинний кайт-флаїнґ.

Абсолютною чемпіонкою України з кайт-флаїнґу – 2021 стала Альона Компанієць з м. Херсона, виконавчий секретар Української асоціації повітряних зміїв, студентка Херсонського державного університету, яка вже має титул чемпіонки світу з повітряних зміїв – 2018 у номінації авторських кайтів. Завдяки перемозі Альона на правах віце-капітана увійшла до оновленого складу національної збірної України з кайт-флаїнґу, яка вже з наступного року представлятиме країну  на міжнародних турнірах та фестивалях. Друге місце чемпіонату – у львів’янина, третє – у представниці Миколаївщини.

Загалом представники Херсонщини виступили на всеукраїнських змаганнях дуже успішно. Двічі абсолютний чемпіон Херсонської області з кайт-флаїнґу Микита Вареник посів четверте місце в загальнонаціональному рейтингу, ставши чемпіоном України – 2021 серед юніорів у категорії «шоу-кайти». А херсонець Данііл Фісун другий рік поспіль став чемпіоном України з кайт-флаїнґу серед кадетів у категорії «спортивні кайти (комбіновані)», посівши десяте місце в загальній турнірній таблиці.

Микита, Данііл та ще кілька учасників з Херсонської області також увійшли до національної збірної.

До суддівської колегії першості увійшов і херсонець Павло Шмулевич – засновник Української асоціації повітряних зміїв, володар Кубку світу з кайт-флаїнґу-2018, капітан національної збірної України з кайт-флаїнґу.

Довідково. Українська асоціація повітряних зміїв (УАПЗ) була заснована в серпні 2017 року організаторами та активними учасниками першого в історії України Міжнародного фестивалю повітряних зміїв TryhuttyIKF -2017.

Українська асоціація повітряних зміїв – перша і єдина професійна організація, яка представляє всю Україну на міжнародному рівні у галузі повітряних зміїв. Нині до УАПЗ входять як місцеві клуби (команди), так й окремі кайт-флаєри з усіх регіонів України (крім Луганщини), закордонні українці та навіть іноземні майстри. УАПЗ є юридичною особою, має статус Всеукраїнської молодіжної громадської організації.

Мета УАПЗ – промоція кайт-флаїнґу як першого приватного виду спорту в Україні через змагання, конкурси, майстер-класи, розробку власних моделей повітряних зміїв, регіональні івенти та міжнародні фестивалі, а також презентація України на міжнародному рівні.

Термінологія: кайт – повітряний змій, кайт-флаїнґ – спорт, запуск і керування повітряним змієм, кайт-флаєр – спортсмен, майстер кайт-флаїнґу


Фото:

Нашi партнери