Новокаховська тенісистка Ангеліна Калініна в минулому році отримала більше $400 тис призових

Вихованка тенісної школи Нової Каховки Ангеліна Калініна в сезоні-2021 показала найкращий результат за всю свою спортивну кар’єру. Вона виграла 5 титулів ITF, встановила новий особистий рекорд, увійшовши в топ-100 світового жіночого рейтингу та отримала $400,912 тис. призових.  Про це повідомляє Online НК з посиланням на sport.ua.


Ангеліна багато років поспіль ходила в перспективних, від неї очікували входження до першої сотні, але до 23 років нічого не виходило. У 18 років, перебуваючи в межах 150-го місця, Калініна порвала зв’язку плеча, через що пропустила практично весь сезон і втратила рейтингові бали. Повернути втрачені позиції вдалося, але дуже довго не вдавалося зробити якісно новий ривок у світовій класифікації.

Перед початком сезону мало хто вірив у великий прогрес уродженки Нової Каховки, але результат перевершив усі найсміливіші очікування. Хоча починалося все дуже спокійно. Спочатку був програш у півфіналі кваліфікації Australian Open від перспективної словенки Кайї Юван, після чого на харді був середній виступ на 25-тисячнику ITF в Орландо. Але з початком ґрунтового сезону Ангеліну прорвало. Після півфіналу на 60-тисячнику в португальському Оейраші була перемога на 25-тисячнику в цьому ж місті і взяття титулу на 60-тисячнику в Загребі.

Перед кваліфікацією Ролан Гаррос Ангеліна виграла 10 матчів поспіль та була готова прориватися в основу. У відборі українка не програла жодного сета, а у першому колі основи впевнено розібралася з екс-першою ракеткою світу Анжелік Кербер. Далі була перевірка ультраатакуючою американкою Даніель Коллінз, але Калініна цей тест не пройшла. Була обрана неправильну тактика на матч, що в результаті вилилося в розгром.

На траві Ангеліна провела чотири матчі та навіть два з них виграла. Один із програшів був у матчі проти Дар’ї Снігур, тому для українських уболівальників він навряд чи виявився болючим. А ось поразка росіянці Віталії Дьяченко у фіналі кваліфікації Вімблдона була неприємною.

Але, на щастя, влітку була можливість знову пограти ґрунтові турніри, чим Калініна й зайнялася. Неважко здогадатися, що це знову принесло успіх. Наприкінці червня був виграний 60-тисячник у Монпельє, після чого відразу ж була здобута головна перемога в кар’єрі – титул на 100-тисячнику в Контрексевілі. Довгоочікуваний дебют у топ-100 відбувся. Наша героїня на цьому не зупинилася, поїхала на турнір WTA до Будапешта, де пробилася до фіналу, взявши реванш у Коллінс, а також обігравши ще одну американку з топ-100 Бернарду Перу. Дебютний титул WTA їй не дала виграти Юлія Путінцева із Казахстану.

Виступ на американських кортах не був таким вдалим, на двох турнірах у Чикаго Ангеліна програвала у першому колі, а на US Open, де вже був старт в основі, вдалося пробитися у друге коло. Там реванш уже взяла Кербер. До листопада результати були різними. Наприклад, Калініна вирішила поїхати до Москви і обіграла там Касаткіну, але програла Александровій. А у Клуж-Напоці українку зупинила Аннет Контавейт, яка наприкінці сезону змітала всіх на своєму шляху.

Ще один успіх припав знову на змагання ITF, цього разу в Нанті. Хардовий 60-тисячник став найбільшим не ґрунтовим турніром, який Ангеліні вдалося виграти в кар’єрі. Це не може не тішити, адже у певний момент понад 70% усіх очок Калініної було здобуто на глині. Зараз цей показник зменшився до 60%, що все одно забагато. Для подальшого прогресу це не найкращі новини, адже більшість турнірів у світі проходять на харді.

Підсумок сезону-2021:

Вік: 24
Рейтинг на початок року: 163
Рейтинг на кінець року: 52 (+111)
Особистий рекорд: 52 (08.11.2021)
Призові у 2020-му: $400,912
Топ-3 турніри за призовими: US Open ($115,000), Ролан Гаррос ($99,124), Вімблдон ($34,593).
Матчі: 46-15 (турніри WTA Tour з урахуванням кваліфікації 17-10)
Досягнення сезону: дебют у топ-100 і новий особистий рекорд, п’ять виграних титулів ITF, дві серії з 14 поспіль виграних матчів поспіль.

 


Фото:

Нашi партнери