Спортивна родина Херсонщини зазнала тяжкої втрати

16 липня 2022 року пішов з життя Голованов Олександр Іванович. 
Він народився 5 січня 1939 року. Загальний стаж роботи у сфері фізичного виховання і спорту 61 рік. Майстер спорту СРСР, почав свою трудову діяльність інструктором Одеської обласної ради добровільного спортивного товариства «Авангард». В 1960 році закінчив факультет фізичного виховання та спорту Одеського педагогічного інституту ім. К. Д. Ушинського і з цього часу працював викладачем кафедри фізичного виховання Херсонського сільськогосподарського інституту. 
В 1964 році обраний головою обласної ради добровільного сільського спортивного товариства «Колгоспник», а з 1966 по 1970 роки головою Херсонського обласного Союзу спортивних товариств і організацій. Потім більше 16 років Голованов О. І. очолював обласну Раду профспілкового - кооперативного товариства «Колос», а з 1987 року працював заступником голови обласної Ради Всесоюзного добровільного фізкультурно - спортивного товариства профспілок. На пенсію вийшов з посади начальника відділу організаційно - масової роботи управління з питань фізичної культури та спорту Херсонської обласної державної адміністрації. 
З 1972 по 1987 роки обласним кооперативно - профспілковим спортивним товариством «Колос» яке очолював Голованов О. І., створено 14 дитячо - юнацьких спортивних шкіл, два міжгосподарських клуби. За ініціативи Голованова О. І. та за підтримки місцевих органів влади при частковій участі товариства у фінансуванні за рахунок юридичних внесків збудовано та реконструйовано 12 стадіонів, 5 водно - спортивних баз та 3 спортивних зали в райцентрах та селах області. 
З 1999 року Голованов О. І. працював у обласному спортивному клубі «Гарт», а з 2001 року і до вересня 2021 року начальником відділу Херсонського обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України. На протязі всіх років роботи Голованова О. І. на цій посаді пріоритетним напрямком його діяльності було підвищення рівня фізичного виховання, подальшого розвитку фізкультурно - спортивного руху серед студентської молоді, а також створення умов підготовки спортсменів вищих досягнень. За час його роботи збірні команди студентів області займали призові місця у змаганнях з видів спорту та у комплексному заліку літніх Універсіад України. Студенти постійно входили до складу збірних команд України та виборювали призові місця на Всеукраїнських Універсіадах, чемпіонатах світу та Європи. 10 студентів Херсонщини у складі збірних команд України стали призерами змагань з веслування академічного та на байдарках і каное на XXVII Всесвітній Універсіаді 2013 року, а на XXVIII Всесвітній Універсіаді 2015 року 8 спортсменів завоювали 3 золотих та 7 срібних медалей у змаганнях з веслування академічного. Голованов О. І., як голова обласного методичного об’єднання завідуючих кафедрами, керівників фізичного виховання та голів спортивних клубів, приділяв велику увагу підвищенню професійного рівня викладацьких кадрів з фізичного виховання. Він багато років входив до складу класифікаційної комісії управління молоді та спорту Херсонської обласної державної адміністрації. 
 різні роки за плідну працю в галузі фізичної культури і спорту нагороджувався Почесною грамотою Херсонської обласної Ради профспілок (1988 рік), Центральної ради Всесоюзного добровільного фізкультурно - спортивного товариства профспілок (1989 рік), Почесною грамотою управління з питань молоді, спорту та туризму обласної державної адміністрації (2001 рік), Почесними грамотами Державного Комітету з фізичної культури та спорту України (2004 рік), Почесною грамотою Херсонського міського голови (2007 рік), Почесною грамотою Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України за особливий внесок у розвиток фізичного виховання і спорту серед студентської молоді (2009, 2018 та 2021 роки), Подякою Херсонської обласної державної адміністрації (2010 рік), Грамотою департаменту освіти і науки, молоді та спорту Херсонської обласної державної адміністрації (02.09.2014 рік). 
Поєднання професіоналізму, доброзичливості і толерантності забезпечували Голованову О. І. повагу і авторитет серед співробітників відділення та спортивної громадськості області.  
Олександр Іванович був кваліфікованим співробітником, чудовою людиною і справжнім знавцем своєї справи.
Світла пам'ять про Олександра Івановича навіки залишиться в наших серцях. 
Херсонське обласне відділення (філії) Комітету з фізичного  виховання та спорту Міністерства  освіти і науки України.




Фото:

Нашi партнери