Футбольні волонтери — за «Чесну Гру»

У двох областях України (Херсонській і Миколаївській) та в АР Крим з 2012 року реалізовується проект «Молоді футбольні волонтери» (МФВ). Він покликаний розвивати громадянську активність серед молоді та пропагувати здоровий спосіб життя. А ще — сприяти її всебічному гармонійному розвитку, особливо у сільській місцевості.

За підтримки Міністерства молоді та спорту України, Федерації футболу України та Німецького товариства міжнародного співробітництва навесні в Херсонській  області проводиться низка майстер-класів для тренерів та викладачів фізкультури за методикою «Чесна Гра». Тренінги для своїх колег проводять викладачі, які, ставши волонтерами МФВ, пройшли спеціальну підготовку з «Чесної Гри». Це Артур Гусак (Чорнян¬ська ЗОШ), Аркадій Скальський (Каланчацька ЗОШ № 2), Сергій Черноусов (Чорнобаївський НВК) та інші. Так, з початку квітня майстер-класи відвідали представники Цюрупинського, Чаплинського, Голопристанського, Іванівського та Нижньосірогозького районів.

- У нас є два основні напрями роботи: розширення можливостей шкіл та позашкільних закладів щодо застосування практик нестандарт¬ної освіти та створення сприятливих умов молодим людям для підготовки соціальних проектів, які можуть бути корисними для місцевих громад, — розповіла «Новому дню» координатор МФВ Одіна Саліхбаєва. — Таким чином ми сприяємо зростанню громадянської активності та покращенню здоров’я нашої молоді. Оригінальність німецької методики «Чесна Гра» полягає в тому, що футбольні вправи та власне гра використовуються як інструменти подачі школярам потрібної інформації щодо профілактики ВІЛ—СНІДу, запобігання насильству, гендерної рівності тощо. Викладачі-волонтери забезпечуються супровідною літературою щодо особливостей впровадження «Чесної Гри» серед різних вікових груп та іншими необхідними книжками. Кожен вчитель фізкультури може використовувати цю методику на своїх уроках, адже вона схвалена Міністерством освіти і науки України.

За словами Одіни Саліхбаєвої, підготовкою волонтерів, котрі поширюватимуть набуті знання у школах, робота проекту МФВ не закінчується. Згодом проводитимуться моніторинги за¬стосування вчителями нової методики, а також футбольні турніри для хлопчаків і дівчат.

- Щодо другого напряму роботи, то в його рамках ми проводимо тренінги й молодіжні форуми з питань лідерства, волонтерства, методики розробки соціальних проектів, — продовжує Одіна. — Згодом організовуємо конкурси на кращі проекти. Їх переможці отримають певну суму грошей для реалізації своїх задумів. Це кошти невеликі (близько 3000 грн.), однак для підтримки вони знадобляться активним учням, котрі хочуть допомогти своїй школі чи селу.

Іван Антипенко
 
Довідка. Проект «Молоді футбольні волонтери» фінансується Бюро ООН зі спорту на благо розвитку і миру (UNOSDP), Програмою розвитку ООН в Україні (UNDP) і Програмою Волонтери ООН (UNV). За підсумками роботи проекту в 2012 році, було підготовлено 140 інструкторів за методикою «Чесна Гра» і понад 1200 молодих людей примножили знання та навички щодо здорового способу життя, включаючи профілактику ВІЛ-СНІДу. 76 тренерів були навчені методиці написання та реалізації суспільних проектів, в результаті чого було реалізовано 11 молодіжних ініціатив, спрямованих на розвиток сіл. На 2013 рік планується підготовка 180 тренерів, залучення 4000 молодих людей (не менше 40% з яких дівчатка) і підтримка 35 молодіжних проектів в рамках тренінгів, форумів, молодіжних таборів, футбольних турнірів та інших заходів.

За матеріалами газети "Новий день"
http://www.newday.kherson.ua/component/content/article/7-sport/1370-futbolni-volonteri--za-lchesnu-grur.html?directory=8


Фото:

Нашi партнери