Равіль Сафіуллін: "Україна має великі шахові традиції, які допомагають нам рухатися вперед"

20 липня у 178 країнах світу відзначається Міжнародний день шахів.  Це свято було започатковане ЮНЕСКО у 1966-му році. З минулого року День шахів відзначається і в Україні.

День шахів – чудова нагода згадати наших майстрів, які здобувають міжнародну славу для усієї країни. Переможні традиції українських шахів були закладені дуже давно. Приміром, наша Людмила Руденко у 1950-му році стала другою чемпіонкою світу серед жінок. Увійшли до підручників партії першого українського гросмейстера Юхима Геллера, Олександра Бєлявського, Леоніда Штейна, Йосипа Дорфмана і багатьох інших.

Вже у новому тисячолітті титул чемпіона світу виборов Руслан Пономарьов. «Новий поштовх для розвитку шахів в Україні дала перемога Анни Ушеніної на чемпіонаті світу серед жінок 2012-го року, – сказав президент Спортивного комітету України Ілля Шевляк. – Згодом вона разом з Катериною Лагно, Марією Музичук, Наталією Жуковою та Інною Гапоненко святкувала перемогу ще й на командній світовій першості».

19 липня 2013 року в столичному Будинку вчених відбулися урочистості з нагоди відзначення Дня шахів в Україні.

Учасників заходу привітали Міністр молоді та спорту України Равіль Сафіуллін, президент Федерації шахів України Віктор Капустін та президент Спортивного комітету України Ілля Шевляк.

Міністр молоді та спорту зазначив, що День шахів в Україні святкується вже вдруге. І це є прекрасною можливістю не лише привітати всіх любителів цього виду спорту, а й згадати про високі досягнення українських шахістів.

Равіль Сафіуллін зазначив, що наші спортсмени посідають передові місця в Міжнародному рейтингу ФІДЕ, а Україна знаходиться на другому місці в світі за середнім показником першої десятки найкращих шахістів планети. Сьогодні серед наших співвітчизників – 68 граючих міжнародних гросмейстерів, 100 міжнародних майстрів і 21 міжнародний гросмейстер і міжнародний майстер серед жінок. Це говорить про те, що Україна має великі шахові традиції, які допомагають нам рухатися вперед.

Міністр нагадав, що завдяки останнім досягненням чемпіонки світу-2012 Ганни Ушеніної, чемпіона Європи-2013 Олександра Моїсеєнка, жіночої збірної України, яка цьогоріч на командному чемпіонаті світу перервала гегемонію китайських шахісток, а також чоловічої збірної, що в 2004 і 2010 роках ставала переможницею Всесвітньої шахової Олімпіади, слава про українську шахову школу поширилася по всій планеті.


Фото:

Нашi партнери