Херсонщина робить вагомий внесок у розвиток дитячо-юнацького спорту не лише області, але й усієї країни

На засіданні колегії Департаменту освіти і науки, молоді та спорту обласної державної адміністрації 26 липня 2013 року розглянули питання щодо стану та перспектив розвитку дитячо-юнацького спорту в області. Засідання проходило під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Ганни Пономаренко та за участі директора Департаменту Андрія Яценка. 

«Значне місце в процесі виховання молодого покоління займає фізична культура і спорт, а сьогоднішній стан здоров’я школярів зробили цю проблему, як ніколи, актуальною не лише в області, але й в усій країні», - зазначив заступник начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Семченко. 

За його словами, сьогодні профілактика захворювання через заняття спортом відіграє стратегічно важливу роль, тому особливу увагу приділяють розвиткові позашкільних дитячо-юнацьких спортивних шкіл, які працюють у напрямку  зміцнення здоров’я дітей та формування здорового способу життя.   

Так, станом на 01 липня 2013 року таких шкіл в області налічується 48, у яких різними видами спорту займається близько 15 тис. дітей. Також в системі дитячо-юнацького резервного спорту функціонують вищі училища фізичної культури, в яких навчається 414 підлітків, і три дитячо-юнацькі клуби фізичної підготовки (2 у м.Херсоні, 1 у Чаплинському районі).

Найкращими показниками в області щодо залучення дітей та молоді у віці від 6 до 18 років до занять спортом є м.Херсон – 20%, Нововоронцовський район – 15,5%, м.Нова Каховка – 14,7%. Найнижчі показники у Голопристанському, Великоолександрівському та Іванівському районах.  

З метою стимулювання діяльності дитячо-юнацьких закладів у області проводять різноманітні організаційно-практичні заходи. Так, щорічно за підсумками спортивного сезону визначають рейтинг кращих спортивних шкіл, кращих тренерів та кращих спортсменів. Окрім того, з 2012 року впроваджено нову номінацію  – «Сенсація року», у якій відзначають наймолодшого спортсмена. 

Також кожного року проводиться близько 200 обласних офіційних змагань з різних видів спорту, у яких беруть участь понад 20 тис. учасників, близько 40 всеукраїнських та до 10 міжнародних змагань. Разом з тим, за рахунок коштів обласного та місцевого бюджетів забезпечується підготовка до участі вихованців дитячо-юнацьких шкіл та училищ до змагань всеукраїнського і міжнародного рівнів.  

«Щорічно ми готуємо близько 170 кандидатів у майстри спорту, 40 - 42 майстри спорту, 4 - 6 майстри спорту міжнародного класу. До речі ця статистика з кожним роком зростає, - відзначив Юрій Семченко. - Окрім того, щорічно до складу збірних України входять близько 80 наших учнів різних вікових груп. Так, загалом по області 160 спортсменів уже є членами збірних країни».  

Також, за словами заступника начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту, уже два роки поспіль дитячо-юнацька школа №6 Херсонської міської ради входить до десятки кращих спортивних шкіл країни. Крім того, результати виступів наших учнів на всеукраїнських та міжнародних змаганнях дають можливість області утримуватися протягом п’яти років у трійці призерів з олімпійських видів спорту. 


Фото:

Нашi партнери