21-22 вересня - вітрильна регата пам'яті Маріуша Заруського

Вже традиційно, щорічно на День міста в Херсоні проходять заходи на честь польського генерала Маріуша Заруського.

Для реалізації та популяризації нових соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича «Діти - майбутнє України», підтримки та розвитку дитячого спорту, а також розвитку у дітей любові до історії рідного міста і улюбленого виду спорту, цього року «Вітрильна регата пам'яті Маріуша Заруського» проходитиме 21-22 вересня в районі набережної імені Ю.Тутушкіна  серед дітей - вихованців Херсонської СДЮШОР № 2. Її учні взяли шефство над могилою польського генерала Маріуша Заруського.

Фінансування даного змагання проходитиме за рахунок управління молоді та спорту Херсонської міської ради.

Херсон – багатонаціональне місто. У складі великої херсонської родини активну частку складає польська громада. Тож, даний захід – не лише видовищна подія, свято спорту, а й підґрунтя для укріплення дружніх відносин з Європою.
 
Побачити кубок, який одержують переможці регати і більше дізнатись про М. Заруського, можна переглянувши виставку, підготовлену управлінням молоді та спорту, і, розміщену у холі адмінбудівлі Херсонської міської ради.
 
Довідка. Маріуш Заруський - бригадний генерал польської армії та громадський діяч Польщі. Фактичний творець Комітету національного флоту і керівник Морської та річкової ліги. В Херсон потрапив у зв’язку із засланням. Тут помер на 75-му році життя від холери. У 1999 році за допомогою краєзнавців вдалося виявити місце поховання в’язнів місцевої тюрми та встановити надгробок на могилі М.Заруського.
Згодом до Херсона, в дар католицькій громаді міста, були доставлені дзвін «Генерал Заруський» та пам’ятна дошка з написом: «Для того, котрий полюбив гори і моря, а понад усе – Вітчизну і цієї любові навчав своїх вихованців».
У Польщі ім’ям генерала Заруського названо близько 40 шкіл та велика кількість харцерських дружин, гавань порту в м. Гдиня, Будинок туриста в Закопане та багато вулиць.
З 1945 року Спілка польських літераторів нагороджує письменників-мариністів літературною премією його імені. А у вересні 2009 року Національний банк Польщі випустив в обіг золоту монету номіналом 100 злотих, присвячену 100-річчю заснування Татрської добровільної рятувальної служби. На аверсі монети – зображення першого голови цієї організації М.Заруського.


Фото:

Нашi партнери