Управління з питань фізичної культури та спорту Херсонської обласної державної адміністрації

73010, м. Херсон, вул. Богородицька, 16


Начальник управління - Кан Юрій  Борисович
Заступник начальника управління - Степанова Ірина Михайлівна


тел.факс (0552) 26-43-51, 26-20-76, (0552) 26-47-08, E-mail: up-mol@khoda.gov.ua

Види спорту

Управління з питань фізичної культури та спорту Херсонської обласної державної адміністрації є юридичною особою публічного права,  структурним підрозділом обласної державної адміністрації, Положення про яке затверджене розпорядження голови обласної державної адміністрації від 2 вересня 2016 року № 655, підзвітним і підконтрольним відповідно обласній державній адміністрації та Міністерству молоді та спорту України  (далі - Мінмолодьспорт).
Управління у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, наказами Мінмолодьспорту, розпорядженнями голови обласної державної адміністрації, рішеннями обласної ради. 
Основними завданнями управління  у сфері фізичної культури і спорту є: 
- забезпечення на території області реалізації державної політики стосовно  фізичної культури та спорту; 
- виконання програм і здійснення заходів, спрямованих на розвиток фізичної культури та спорту, 
- координація діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань реалізації державної політики стосовно фізичної культури та спорту; 
- сприяння розвитку в області видів спорту, визнаних в Україні; сприяння молодіжним громадським організацій, федераціям з видів спорту, фізкультурно-спортивним товариствам, іншим громадським організаціям; 
- забезпечення підготовки і проведення навчально-тренувальних зборів спортсменів, які беруть участь у спортивних змаганнях різних рівнів; 
- організація і проведення фізкультурно-спортивних заходів серед широких верств населення, залучення їх до занять фізичною культурою і спортом, забезпечення пропаганди здорового способу життя; 
- сприяння розвитку олімпійського, паралімпійського та дефлімпійського руху; 
- сприяння міжнародному співробітництву з питань  фізичної культури та спорту. 
Управління під час виконання покладених на нього завдань взаємодіє з іншими структурними підрозділами обласної державної адміністрації, підприємствами, установами, організаціями, об'єднаннями громадян та окремими громадянами. 
Управління очолює начальник, який призначається на посаду та звільняється з посади головою обласної державної адміністрації за погодженням з Мінмолодьспорту.
Начальник управління має заступника начальника управління - начальника відділу з питань фізичної культури та спорту, який призначається на посаду та звільняється з посади головою обласної державної адміністрації за погодженням з Мінмолодьспорту.
Для погодженого вирішення питань, що належать до компетенції управління, утворена колегія. Засідання колегії проводяться в міру потреби, але не рідше ніж один раз на квартал. Рішення колегії оформлюються та провадяться в життя наказами начальника управління.
Управління утримується за рахунок бюджетних коштів відповідно до законодавства. Кошторис і штатний розпис управління затверджується головою обласної державної адміністрації.
Управління є юридичною особою, має самостійний баланс, реєстраційні рахунки в органах Державного казначейства України, печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням.

Сайт управління http://sport.ks.ua/                                  

 

На Херсонщині функціонує 51 дитячо-юнацька спортивна школа, в тому числі 6 спеціалізованих дитячо-юнацьких шкіл олімпійського резерву (СДЮШОР), школа вищої спортивної майстерності (ШВСМ), Вище училище фізичної культури з філією у м.Скадовськ, 3 центри олімпійської підготовки (ЦОП): з веслувальних видів спорту, вільної боротьби і гандболу, обласний центр фізичного здоров'я населення "Спорт для всіх", обласний центр з фізичної культури і спорту інвалідів "Інваспорт", обласні організації фізкультурно-спортивних товариств "Динамо", "Колос", "Спартак", "Україна", 42 обласні федерації з видів спорту, обласне управління з фізичного виховання та спорту Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України. 

У регіоні розвиваються 57 видів спорту, з них 26 - олімпійські. Чисельність населення, яке займається спортом становить 24,4 тис. осіб. Роботу із зазначеним контингентом проводять 1 тис. 70 спеціалістів, з них 441 штатний тренер по спортуУ Херсонській області чисельність населення, залученого до занять всіма видами фізкультурно-оздоровчої діяльності, складає 125,5 тис осіб, або 11,5 % від загальної чисельності населення області, що на 2,1 тис осіб (0,3 %) більше ніж у 2009 році.

У сільській місцевості фізкультурно-оздоровчою діяльністю охоплено 46,5 тис осіб (2009 рік - 47,2 тис. осіб).

У закладах освіти області до фізкультурно-оздоровчих занять залучено 84,9 тис. осіб що складає 46,5 % від загальної чисельності учнів і студентів і на 0,5 тис осіб, або 0,8 % більше за минулий рік. За місцем проживання функціонують 104 фізкультурно-спортивних клуби, в яких на постійній основі займається більш ніж 4,8 тис. осіб. Заняття з даним контингентом проводять заняття 134 фахівців, у тому числі 74 штатні. Загалом за місцем проживання громадян працюють 103 штатні спеціалісти.

В області розвивається 53 види спорту, у тому числі 23 літні олімпійські, 2 зимові олімпійські і 28 неолімпійських видів спорту, якими займається 23616 осіб, (20301 літніми олімпійськими (85,9 %), 169 зимовими олімпійськими (0,7 %) і 2549 неолімпійськими видами спорту (10,9%).

Серед олімпійських видів спорту пріоритетними для області визначено боротьбу вільну, веслування академічне, веслування на байдарках і каное, гімнастику спортивну , легку атлетику, стрільбу кульову.

До спискових складів збірних команд України з олімпійських видів спорту у 2010 році входило 130 спортсменів області (2009 рік - 115 спортсменів), з них до основного складу - 46, списку кандидатів - 20, резерву - 64.

До спискових складів збірних команд України з неолімпійських видів спорту у 2010 році входило 36 спортсменів (2009 рік - 23 спортсмена), з них 13 - до основного складу, 16 - до списку кандидатів, 7 - резерву).

За 2010 рік в області з олімпійських видів спорту підготовлено 169 кандидатів у майстри спорту України (2009 рік - 153), ЗО - майстрів спорту України (2009 рік - ЗО), 7 -майстрів спорту України міжнародного класу (2009 рік - 4), 2 - Заслужених майстра спорту України (2009 рік - жодного).

З неолімпійських видів спорту підготовлено 87 кандидатів в майстри спорту України (2009 рік -106), 6 - майстрів спорту України (2009 рік - 2), 1 - майстра спорту України міжнародного класу (2009 рік - 2).


.


Як знайти:

Фото:

Нашi партнери