Генічеська районна федерація баскетболу

75500. м. Генічеськ, вул. Паризької комуни, 82
Голова  -  Затона Віталій Валерійович
(05534) 3-01-75

Види спорту
Баскетбол, стрітбол

Федерація  баскетболу  створена у 2002 році з метою кращого розвитку, організації та популяризації баскетболу у Генічеському районі та залучення як найбільшої кількості молоді до занять цим чудовим видом спорту.
Головою ФБГР обрано Євстратова Андрія Олександровича, заступником  голови - Козіна О.С., секретарем - Косенка В.В., заступником голови з господарських питань - Затону В.В. та заступника голови з питань організації та популяризації баскетболу - Досяка О.М. 
 

Вже у наступному році започаткований Міжрегіональний баскетбольний турнір серед чоловічих команд «Арабатська Стрілка-2003», який став уже традиційним і збирає кожного літа на спортивному майданчику пансіонату «Прибій» аматорські колективи з усіх куточків України. У спортивних школах відкриваються секції баскетболу для юнаків та дівчат, де починає  займатися молодь з усіх шкіл  міста та району.
А у 2005 році юнацька  збірна Генічеського району під керівництвом тренера  О. Козіна вперше в історії  здобуває золоті медалі чемпіонату області. Не відстають від хлопців і дівчата. Так,  у 2007 році в фіналі обласної першості серед школярів у запеклій боротьбі вони «виривають» бронзові медалі у дівчат з Нової  Каховки і приносять  району і своєму тренеру  А.Євстратову, який  немало зусиль віддав для цієї перемоги, третє місце.

З 2005 року баскетбольна чоловіча команда «Вегас» починає виступ у відкритому чемпіонаті міста Херсона, де показує чудову та злагоджену  гру, заставляючи суперника раз за разом капітулювати перед собою. З цього часу у спортивних  колах почали говорити про «генічеський» баскетбол, як про явище, яке до цього моменту нікому не було відомо.
У 2007 році у керівництві ФБГР проходять кадрові зміни:  посаду голови організації залишає  А.Євстратов  у зв’язку із своєю професійною діяльністю, і  на його місце обирається  Віталій Затона, який і по цей час обіймає цю посаду. На вакантне місце заступника голови з питань господарської діяльності обирається  М.Масло.
Цей рік для генічеського баскетболу, а саме для «Вегаса» стає дійсно «золотим»: перше місце у відкритому чемпіонаті міста Херсона. Під бурхливі оплески найвідданіших вболівальників, яких зібрав під дахом недавно відремонтований фізкультурно-оздоровчий комплекс, хлопцям вручили кубок переможців та золоті медалі. А вже у серпні  вони підтвердили право називатися кращою командою у цьому виді спорту, переборовши  своїх суперників у відкритому чемпіонаті «Арабатська Стрілка-2007». Після таких перемог  і відпочити не гріх, та не про нас це сказано. «Вегас» заявляється на чемпіонат України серед аматорських команд (Аматорська Ліга України), де пройшовши всіх суперників у груповій стадії потрапляють до фіналу першості, в якому  у запеклій боротьбі поступається команді Харківського національного університету радіоелектроніки. Срібні медалі такого рівня змагань - це, як кажуть, дорогого коштує. Паралельно з цими змаганнями проходить і чемпіонат Херсонської області,  де  генічеські баскетболісти виступають вдало, і в фіналі з командою «Автоплаза» поступаються супернику 3 очки і посідають другу сходинку першості.
Варто відмітити, що протягом  всіх цих років спонсором команди виступав Осташевський І.А., який не шкодуючи ні свого часу ні власних коштів, завжди поруч з командою і підтримує її на іграх, будь то вдома чи на виїзді. За це хлопці віддячували йому своїми перемогами і трофеями з тих чи інших змагань.

У 2009 році  Федерацією  започатковано відкритий баскетбольний турнір для юнаків та дівчат «Азовська хвиля-2009», на який кожного року влітку з усіх областей України приїжджають команди, щоб пограти та відпочити на Азовському узбережжі, поплавати в теплому морі набратись сил на наступний навчальний рік.
У планах ФБГР є відновлення Генічеської першості з баскетболу серед чоловічих команд, що ще більш об’єднає всіх бажаючих та не байдужих до цього чудового виду спорту під назвою баскетбол. На початку жовтня 2011 року створена обласна федерація баскетболу, яка повинна ще більше сприяти розвитку та популяризації  баскетболу в Херсонській області, до складу якої увійшла і ФБГР в якості осередку у Генічеському районі.


Як знайти:

Фото:

Нашi партнери