Федерація шахів Херсонської області

м. Херсон,
Президент - Віталій Богданов

Види спорту
Шахи, шашки

В Херсонській області шахами займається 471 спортсмен в 4 дитячо-юнацьких спортивних школах, заняття з якими проводять 14 тренерів-викладачів, з них 9 штатних.

З кількості штатних тренерів 1 особа має вищу категорію, 3 – першу, 3 – другу.

В області діє Федерація шахів Херсонської області (президент Віталій Богданов). За підтримки Федерації в області щорічно проводяться всеукраїнські змагання:
– відкритий меморіал С.Хмельницького з шахів серед чоловіків, жінок, ветеранів, юнаків і дівчат (січень, Херсон);
– відкритий Меморіал Едуарда Будовича з швидких шахів серед чоловіків, жінок, ветеранів, юнаків і дівчат з обрахунком рейтингу ФІДЕ (лютий, Херсон);
– відкритий обласний турнір, присвячений Міжнародному Дню шахів серед чоловіків, жінок, ветеранів, юнаків і дівчат з обрахунком рейтингу ФІДЕ турніру «А», з обрахунком національного рейтингу турніру «В», турнір «С» без обрахунку рейтингу (липень, Херсон);
– відкритий турнір, присвячений Міжнародному Дню шахів з нормою майстра спорту України (липень, Херсон);
– відкритий турнір «Меморіал Аметхан Султана» з шахів серед юнаків і дівчат до 14 років (серпень, Генічеськ);
– відкритий турнір з шахів серед чоловіків і жінок «Азовська хвиля» (серпень, Генічеськ);
– чемпіонат України з шахів серед однієї з вікових категорій юнаків і дівчат з класичної гри, швидких шахів, блискавичної гри (Херсон).

У м. Херсоні функціонує Херсонська дитячо-юнацька спортивних школа з шахів і шашок Херсонської міської ради (директор Ганна Дембровська). У  школі 9 досвідчених тренерів готують 332 шахіста, з яких 1 – майстер спорту міжнародного класу, 2 – майстри спорту України, 6 – кандидати у майстри спорту та 27 мають І спортивний розряд. 3 спортсмени школи є кандидатами до збірної команди України, 1 – резерву.

Херсонські спортсмени мають наступні здобутки:

Інна Гапоненко – міжнародний гросмейстер з 2002 року, заслужений майстер спорту України, учасниця десяти Шахових Олімпіад (1994-1998, 2002-2014 років), переможниця Всесвітньої шахової олімпіади 2006 року, чемпіонка України з шахів 2008 року. У складі жіночої збірної команди України переможниця шахової олімпіади 2006 року, чемпіонка світу 2013 року і чемпіонка Європи 2013 року.

Ірина Барчук – кандидат до збірної команди України, чемпіонка України серед спортсменів до 20 років 2016 року, багаторазова призерка чемпіонатів України в різних вікових категоріях.

Руслан Кураян – кандидат до збірної команди України, міжнародний майстер спорту з 2009 року, бронзовий призер чемпіонату України 2011 року серед спортсменів до 20 років, бронзовий призер чемпіонату України 2012 року з класичних шахів серед спортсменів до 20 років, багаторазовий призер чемпіонатів України серед юнаків та юніорів 2013 – 2015 років.

Єгор Богданов – кандидат до збірної команди України, кандидат у майстри спорту, багаторазовий призер чемпіонатів України серед юнаків та юніорів у різних вікових категоріях.

Леонід Старожилов та Марат Овсепян – кандидати у майстри спорту, багаторазові призери чемпіонатів України серед юнаків та юніорів у різних вікових категоріях.

Сергій Григорчук – спортсмен-інструктор Укрцентру «Інваспорт», майстер спорту України, неодноразовий учасник чемпіонатів України, бронзовий призер чемпіонату Європи 2007 року, срібний призер Кубка світу 2011 року, срібний призер Всесвітньої шахової олімпіади 2012 року.

В області працюють провідні тренери: заслужений тренер України  Валерій Тельман, Микола Кравченко, Оксана Хорошавіна, Жанна Крижановська, Олександр Французов, Дмитро Стец, Руслан Насіров та ін.

Липень 2016


Як знайти:
Президент - Віталій Богданов

Фото:

Нашi партнери