У Туреччині проходить ХХV зимова Універсіада

2900 спортсменів з 57 країн беруть участь у ХХV зимовій Універсіаді, яка відбувається в турецькому місті Ерзурум з 27 січня по 6 лютого 2011 року. Церемонія відкриття змагань пройшла 27 січня о 19.30 за київським часом на стадіоні імені Джемаля Гюрселя.

У програмі Ігор змагання з 11 видів спорту, серед яких гірські лижі, біатлон, лижні гонки, лижне двоборство, стрибки з трампліну, керлінг, фігурне катання, хокей, шорт-трек, сноубординг, фристайл. Будуть розіграні 64 комплекти нагород (найбільше число  - у лижних перегонах - 11).

Українські спортсмени виступатимуть у 10 видах спорту – гірськолижний спорт, фігурне катання, лижні гонки, сноубординг, біатлон, шорт-трек, стрибки з трампліну, хокей, лижне двоборство, фристайл.  У складі української команди 56 атлетів. Головна надія команди - біатлоністка Віта Семеренко.

На минулій зимовій Універсіаді, що проходила в китайському Харбіні, Україна завоювала одне "золото" (Олег Бережний в біатлоні), два "срібла" і чотири "бронзи", зайнявши 13 місце в медальному заліку. Рівних не було китайцям, що завоювали 48 нагород (18-18-12).

Взагалі ж, крім китайців, лідерами сучасного студентського зимового спорту є команди Росії й Південної Кореї. Зокрема, росіяни на останніх шести зимових Універсіадах перемагали тричі.

Ювілейна Універсіада стане першою для Туреччини й 21-ю для Європи. Перші Всесвітні зимові студентські ігри пройшли в італійському Кортина д'Ампеццо в 1928 році під егідою Міжнародної конфедерації студентів (CIE). До 2011 року пройшли 24 зимові Універсіади на трьох континентах - у Європі, Азії й Центральній Америці.

Нагадаємо, що в 2009 році, крім зимової Універсіади, у липні пройшла також літня Універсіада, яку Україна завершила на 6 місці у медальному заліку.

Рішення про місце проведення зимової Універсіади-2011 було прийняте чотири роки тому на засіданні виконкому Міжнародної федерації університетського спорту (ФІСУ) в Турині. Окрім Ерзурума, на проведення студентських ігор претендував словенський Марибор. У Мариборі в 2013 році пройдё наступна зимова Універсіада, а літня  - у Казані (Росія).

Літня Універсіада 2011 року також пройде в Азії, у китайському місті Шеньчжень.


Фото:

Нашi партнери