20 липня відзначатимуть День шахів України

Відповідну постанову "Про проголошення Дня шахів в Україні" Верховна Рада ухвалила 1 листопада 2011 року. Про це повідомляється на офіційному сайті Міністерства України у справах сім"ї, молоді та спорту.

20 липня у всьому світі відзначають Міжнародний день шахів.
Свято шахів в Україні встановлене в зв’язку з вагомими досягненнями українських шахістів на міжнародному рівні та для привернення уваги суспільства, органів державної влади,  громадськості до шахів, як високоінтелектуального, доступного і наймасовішого виду спорту, забезпечення державної підтримки і розвитку шахів, примноження потенціалу та популяризації шахів серед молоді.

Документ рекомендує Кабінету Міністрів України невідкладно створити організаційний комітет з питань щорічного відзначення Дня шахів в Україні із залученням представників Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, інших міністерств, відомств та громадських організацій та затвердити державну програму заходів із щорічного відзначення Дня шахів в Україні.

Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України має розглянути можливість запровадження у загальноосвітніх навчальних закладах факультативів із занять шахами.

Голова Державної служби молоді та спорту України Равіль Сафіуллін назвав встановлення Дня шахів в Україні потужним поштовхом  до розвитку і підтримки цього інтелектуального виду спорту, який має давню історію і глибокі традиції в нашій країні.   

"Окремий наголос у документі зроблено на популяризації шахів серед молоді, школярів, тому це дає підстави до масового розвитку шахів в країні, а масовий спорт для нас зараз дуже важливий - без нього нема перемог у спорті високих досягнень, нема здорового і міцного духом населення", - сказав Голова Держслужби. 
Він додав, що для підтримки масового розвитку шахів серед дітей та молоді будуть організовуватися змагання  починаючи від школи, вузу і до всеукраїнського рівня. Окрім цього, необхідно відроджувати шахові клуби на місцях, в чому мають допомогти місцеві органи влади.
Він також наголосив, що наші шахісти, особливо в останні роки, активно зміцнюють імідж України як спортивної держави.

Довідка. За останні роки найвидатнішими результатами українських шахістів стали: у 2001 році чоловіча збірна команда України у складі Василя Іванчука, Руслана Пономарьова, Володимира Баклана, В’ячеслава Ейнгорна, Олега Романишина, та Вадима Малахатька стала чемпіоном світу.
У 2004 році на 36-й Всесвітній шаховій Олімпіаді чоловіча збірна команда України у складі Василя Іванчука, Руслана Пономарьова, Андрія Волокитіна, Олександра Моісеєнка, Павла Ельянова, та Сергія Карякіна посіла 1 місце.
У 2008 році на 38-й шаховій Олімпіаді жіноча збірна команда України у складі Катерини Лагно, Наталії Жукової, Анни Ушеніної, Інни Гапоненко-Яновської, та Наталії Здебської посіла 2 місце.
У 2010 році, на 39-й шаховій Олімпіаді чоловіча збірна команда України у складі Василя Іванчука, Руслана Пономарьова, Олександра Моісеєнка, Павла Ульянова та Захара Єфименка посіла 1 місце.
Серед особистих досягнень: у 2002 році вперше за всю історію світових шахів чемпіоном світу став український шахіст Руслан Пономарьов, а віце-чемпіоном – Василь Іванчук.
У 2010 році Катерина Лагно виборола звання чемпіонки світу з блискавичної гри.
10 найсильніших шахістів України входять до першої світової сотні.
8 кращих українських шахісток входять до числа перших ста у світі. 


Фото:

Нашi партнери