Поздоровляємо! Сьогодні - Всесвітній день футболу

10 грудня за рішенням  ООН відзначається  Всесвітній день футболу (World Football Day). Таким чином, міжнародне співтовариство віддає данину цьому виду спорту, що для багатьох мільйонів не просто гра, а стиль життя.
Незрозуміло, чому саме цьому місяцю й цьому дню випала честь святкувати такий знаменний привід, але всенародна любов і кипіння, властиві цьому виду спорту, напевно, заслужили того, щоб футбол одержав ще один привід для поздоровлень у свою адресу.

Чи знаєте ви, що  на сьогодні за офіційними джерелами слово "футбол" зустрічається у  300 мовах світу.
Найкрасивішим голом, що забивалися  коли-небудь на чемпіонатах світу, визнаний всесвітньо відомий другий м'яч Діего Марадони  у чвертьфінальній грі ЧС-1986 проти Англії.

Перше згадування про футбол як «про гру в м'яч ногами» історики знайшли в китайських джерелах другого тисячоріччя  до нашої ери. Називалася гра «Цу Чю», що означає «штовхати ногою». Гра у футбол дозволяла китайським воїнам підтримувати гарну фізичну форму.

Коли вперше з'явилася ця гра, точно ніхто не знає. Деякі стверджують, що попередником футболу була дика гра саксонців, які жили в Англії в 8 столітті. На  поле битви після боїв вони пинали відрубані голови супротивника.

Про цю гру відомо дуже мало - те, що були ворота й воротар, те, що гра була частиною фізичної підготовки солдат, і що вона була відома вже три тисячі років тому. А сітка на футбольних воротах уперше була використана у березні 1891 року під час матчу між збірнями Півночі й Півдня Англії.

У футбол грали й у Древній Греції, і в Римі близько двох з половиною тисяч років тому. У Греції ця гра називалася «битва за м'яч», із чого можна припустити, що грали в неї відповідно — застосовуючи всілякі прийоми бойових мистецтв.


Фото:

Нашi партнери