У 2012 році до занять спортом залучать 3,5 млн людей

У Рік спорту та здорового способу життя планується залучити до масово-оздоровчих та спортивних заходів близько 3,5 млн людей.
Про це повідомив у вівторок, 31 січня, під час засідання організаційного комітету з проведення в Україні Року спорту та здорового способу життя Голова Державної служби молоді та спорту України Равіль Сафіуллін.
 "На жаль, ми спостерігаємо відсутність у населення свідомого ставлення до свого здоров'я і до використання фізичної культури і спорту для профілактики захворювань", - сказав глава відомства. Равіль Сафіуллін нагадав сумну статистику, згідно якої за останні десять років захворюваність школярів зросла на 27%, а кількість тих, хто належить до спеціальної медичної групи, збільшилася вдвічі. "Якщо в перших класах налічується більше 30% дітей, які мають хронічні захворювання, то в п'ятих класах їх – 50%, а в дев'ятих – 64%. І лише 6 – 10% підлітків 12 – 18 років є здоровими".
При цьому він зазначив, що проведення Року спорту і здорового способу життя є шансом повернути моду на спорт в Україні та привернути увагу до всієї  галузі фізичної культури і спорту, її проблемам і потреб.
"До свідомості громадян треба донести, що успішну країну, вдалу кар'єру можуть будувати лише здорові люди, в житті яких здоровий спосіб життя є основою успіху, що здорове покоління народжується лише від здорових матерів і батьків, а тривале працездатне довголіття властиве лише людям з міцним здоров'ям і активною життєвою позицією", - підсумував Равіль Сафіуллін.
Нагадуємо, розпорядженням Кабінету Міністрів України 2012-й рік оголошено  Роком спорту та здорового способу життя.

Виступаючи на засіданні Сергій Бубка підкреслив, що наразі питання здоров’я нації є загальнонаціональним проблемним питанням номер один. Головний олімпієць країни навів невтішну статистику. За роки Незалежності населення України скоротилося більше як на 6 млн. і становить близько 45,5 млн. осіб. Загалом впродовж останніх 15-20 років народжуваність в Україні знизилася на 40% і суттєво зросла передчасна смертність. «Дуже часто ми говоримо про важливість якісного лікування, але іноді забуваємо про те, що найкращою охороною здоров’я є профілактика, а найкращим засобом – заняття фізичною культурою та спортом», - відзначив Сергій Бубка.
На думку головного олімпійця країни, оголошення 2012-ого року Роком спорту та здорового способу життя - чудова можливість ще активніше об’єднати зусилля всіх державних та громадських структур над покращенням існуючого стану речей.

Зі свого боку НОК впроваджує цікаві соціально-спортивні проекти: це і Олімпійський день, Всеукраїнський олімпійський урок, урочиста церемонія «Герої спортивного року», «Олімпійське лелеченя», «Олімпійська книга» тощо.
Разом з тим, на переконання очільника НОК, дуже важливо ввести моду на здоровий спосіб життя і робити це треба починаючи з дитячого садка та школи.
«Велике занепокоєння викликає ситуація з фізичним вихованням і відношення до нього в школі. Зараз уроки фізкультури фактично набувають статусу факультативу - більшість учнів шукають можливість отримати довідку щодо незадовільного стану здоров’я. Останнім часом до мене часто звертаються викладачі фізичної культури з різних шкіл, які висловлюють хвилювання щодо можливої відміни будь-яких тестів і оцінок на уроках фізкультури в наступному навчальному році. Вважаю, що такий крок в жодному разі не сприятиме вирішенню ситуації. Наведу лише два приклади за підсумками спілкування з міжнародними колегами: в Канаді урок фізичної культури відбувається щодня, у Великобританії вважають трагедією, коли дитина позбавлена можливості відвідувати уроки фізичної культури. Впевнений, що спільно ми повинні знайти оптимальне рішення і навпаки розширювати можливості для активного способу життя молодого покоління, а не зменшувати їх», - підкреслив Сергій Бубка.
Він також наголосив на важливості створення належної інфраструктури для заняття фізичною культурою. Передусім йдеться про елементарні спортивні майданчики в житлових районах, бігових та велосипедних доріжок у парках та зонах відпочинку. 

За підсумками засідання затверджений план першочергових заходів.


Фото:

Нашi партнери