Національний комітет спорту інвалідів України святкує свій ювілей

3 квітня виповнилося 20 років з дня заснування Національного комітету спорту інвалідів України. Власне саме за останні 20 років діяльності НКСІУ, що співпадають з роками незалежності нашої держави, відбувся потужний сплеск фізкультурно-спортивного руху інвалідів, а українські спортсмени-інваліди з дебютантів перетворилися в одного з визнаних лідерів міжнародного спортивного співтовариства світового паралімпійського та дефлімпійського рухів.
Так, починаючи з 1993 року, коли національна збірна України вперше взяла участь в літніх Дефлімпійських іграх, по теперішній час, спортсмени-інваліди загалом завоювали на літніх та зимових Паралімпійських та Дефлімпійських іграх 435 медалей різного ґатунку, 134 з них – золоті.
І динаміка зміцнення завойованих спортивних вершин спостерігається у всіх, без винятку, видах спорту – українські спортсмени з інвалідністю долають нові рубежі, освоюють нові види спорту та своїми перемогами на паралімпійських та дефлімпійських п’єдесталах щоразу прославляють горде ім’я нашої держави. 

Поєднання діяльності Національного комітету спорту інвалідів України і системи „Інваспорт“ стало могутнім фактором розвитку фізичної культури і спорту інвалідів у нашій державі. Сьогодні в Україні діють 27 регіональних центрів „Інваспорт“, 106 їх відділень в АР Крим, обласних та міських центрах, 168 фізкультурно-спортивних та оздоровчих клубів інвалідів, 27 дитячо-юнацьких спортивних шкіл інвалідів.
 
Десятки тисяч інвалідів та більш ніж 20 тисяч дітей шкільного віку відвідують фізкультурно-реабілітаційні групи та спортивні секції з 27 видів спорту. Щорічно в Україні проводяться понад 250 чемпіонатів, першостей та кубків серед інвалідів з ураженнями зору, слуху, опорно-рухового апарату та інтелекту.
 
Одним з наймасовіших спортивних заходів на теренах усього пострадянського простору є щорічна Всеукраїнська Спартакіада серед дітей-інвалідів «Повір у себе», у відбіркових змаганнях якої бере участь понад 30 тисяч дітей з інвалідністю. Завдяки системній роботі Національного комітету спорту інвалідів України, Укрцентру ‛Інваспорт“ та спортивних федерацій наші спортсмени-інваліди досягнули високих результатів, гідно представляючи нашу незалежну державу на найпрестижніших спортивних форумах.
 
Для усвідомлення успішності українських спортсменів з інвалідністю в світі та Європі наводимо наступний приклад: тільки за 2011 рік спортсмени-інваліди України у складі національної збірної команди країни у 75 міжнародних змаганнях, у тому числі у Глобальних іграх, Всесвітніх іграх сліпих, 21 чемпіонатах світу та 17 чемпіонатах Європи, 14 кубках світу та 21 міжнародному турнірі, на яких загальним здобутком стало 481 медаль, з яких: 173 золотих, 179 срібних та 129 бронзових нагород.

Прес-служба НКСІУ


Фото:

Нашi партнери