Двобій шахістів: Херсон проти Миколаєва.

Рівно 75 років тому відбулася перша зустріч з шахів між збірними міст Херсона й Миколаєва. Тоді херсонці  поступилися представникам цієї древньої мудрої гри із сусіднього міста. Останній раз такий матч відбувся більше 25 років тому.
І от у минулі вихідні після тривалої перерви знову відбулася зустріч між збірними  наших міст.
Першими в гості до херсонців приїхали миколаївські шахісти. Вони привезли дуже солідний склад: чемпіони країни різних років і віків:11 міжнародних майстрів, майстрів федерації й майстрів спорту.
До складу команд входило 10 чоловіків і по  5 жінок і дівчат, ветеранів чоловіків і юнаків з однієї сторони й по стільки ж з миколаївської.
Херсонці теж зібрали майже всіх кращих представників, навіть підсиливши жіночий склад каховчанками Юлією Зінкевич і Аліною Майко.
Змагалися команди в класичній грі (3 години), у швидких шахах (кожному учасникові давалося по 25 хвилин) і бліці (по 5 хвилин).
Класична гра принесла загальну нічию – 15:15. Миколаївці перемогли  у швидких шахах  (17:13), і в бліці -  19:11.
 Слід зазначити, що стовідсотковий результат у Херсоні показала Смирнова, вона виграла всі три партії в суперниці. По 2,5 очка із трьох можливих вклали в скарбничку херсонської команди дівчат Кенюль Гасанова, Ганна Трибушна, юнаки Єгор і Іван Багданови. По два очка принесли Юлія Ломоносова, ветерани Іван Форощук, Зіновій Ворона, у жінок Алина Майко, а у чоловіків Костянтин Лой. А поділили очки нарівно серед чоловіків Руслан Насиров (він звів всі партії до нічиї), у жінок Юлія Зінкевич, у ветеранів Павло Заборський, і Іван Радіонов, у юнаків Давид Гасанов.
У підсумку в Херсоні перемогли миколаївці із загальним рахунком 51:39.
За реваншем  херсонці поїхали в Миколаїв. Приємно, що в класичній грі  вони святкували перемогу (15,5:14,5). Поступившись при цьому  у швидких шахах з таким рахунком, як і в Херсоні - 13:17 і в бліці - 14:16.
Ще один позитивний момент: вже 5 шахістів показали 100% результат – вигравши по три партії, це юні Ганна Трибушна, Гнат Богданов, Алі Велієв і знову Юлія Смирнова, ветеран Володимир Єфімов. Загальний рахунок у Миколаєві – 47,5:42,5. У підсумку перемогу за результатами двох днів святкували миколаївці – 98,5:81,5.
За два дні 60 шахістів зіграли 180 партій. І хто б не переміг, тут головне, що виграли все. По-перше, ця значна подія в шаховому житті наших міст. По-друге, поштовх у розвитку цього виду спорту. І саме головне, що всі учасники одержали дуже багато позитивних емоцій, і ще довго будуть згадувати це події


Фото:

Нашi партнери